
در فاکتور طلافروشی چه اطلاعات مهمی حتما باید ثبت شوند؟
0 commentsفاکتور طلافروشی، سندی است که هنگام خریداری طلا توسط طلافروش صادر شده و به خریدار تقدیم می شود. این سند شامل اطلاعات مهم معامله می باشد. صدور این فاکتور برای طلافروشی ها ضروری است و عدم ارائه فاکتور، مشکلاتی را در آینده برای خریدار ایجاد می کند. در ادامه لیست اطلاعاتی که در فاکتور طلافروشی ثبت می شوند را معرفی می کنیم.
فاکتور طلافروشی چیست؟
وقتی شما طلایی را از طلافروشی خریداری می کنید، به ازای خریدتان فاکتور فروش رسمی صادر می شود که در آن اطلاعات معامله مثل وزن طلا، تاریخ، لیست اقلام، مهر طلافروشی و… وجود دارد. این فاکتور برای مشتری و فروشنده از اهمیت بالایی برخوردار است. هر طلافروشی با صدور فاکتور، اصالت طلا و صحیح بودن اطلاعات درج شده در فاکتور را تضمین می کند. با صدور فاکتور رسمی، طلافروش به صورت قانونی مسئول اصل یا تقلبی بودن طلا خواهد بود.
فاکتور طلافروشی مدرک قانونی برای تایید معامله شما محسوب می شود و در مواقع فروش مجدد یا شکایت از کیفیت، وجود این فاکتور برای صاحب طلا واجب و ضروری است. بر اساس قوانین اتحادیه طلا و جواهر، تمام طلافروشی ها موظفند که به ازای هر معامله، به خریداران فاکتور رسمی تحویل دهند. این قانون حتی برای معامله های خیلی کوچک (خرید طلای زیر یک گرم) هم صدق می کند. در صورتی که طلافروش هنگام فروش طلا، به مشتریان فاکتور ندهد، به عنوان متخلف شناخته شده و طبق قانون با او رفتار می شود.
خریداران هنگام خرید حتما باید از فروشنده درخواست فاکتور کنند و در صورتی که طلافروش از ارائه فاکتور خودداری کرد، بهتر است خریدشان را لغو کنند. به این موضوع دقت کنید که در صورت عدم دریافت فاکتورطلافروشی، اگر در آینده تصمیم به فروش طلا بگیرید، واحدهای مجاز طلافروشی بدون فاکتور طلا را از شما نمی خرند. حتی اگر روشی برای فروش طلای بدون فاکتور وجود داشته باشد، قطعا همراه با چالش خواهد بود. فاکتور خرید شما به منزله مالکیت شما است و بدون این سند مالکیت شما و اصل بودن طلا تضمینی نیست.
فاکتور طلا شامل چه اطلاعاتی است؟
فاکتورهای طلافروشی به دو صورت نرم افزاری و دستی نوشته می شوند. فرقی ندارد فاکتور از کدام نوع باشد؛ در هر صورت یک سری اطلاعات باید در فاکتورهای طلافروشی ثبت شوند. اطلاعاتی که باید در فاکتور طلا درج شود عبارتند از:
- سربرگ فاکتور: در سربرگ معمولا نام طلافروشی، آدرس، لوگو فروشگاه و شماره فاکتور درج می شود.
- تاریخ خرید: تاریخ روزی که معامله انجام شده است حتما باید در فاکتور طلافروشی درج شود.
- مشخصات خریدار: فاکتور طلافروشی حتما باید به اسم یک نفر ثبت شود. اگر برای خودتان طلا می خرید نام و شماره خود را به عنوان خریدار اعلام کنید. اما اگر طلا را برای فرد دیگری می خرید، ترجیحا نام و نام خانوادگی آن فرد و شماره تماسش را به فروشنده اعلام کنید تا فاکتور به نام صاحب طلا ثبت شود. اگر می خواهید برای هدیه تولد نوزاد خرید کنید، ترجیحا فاکتور را به نام پدر یا مادر نوزاد ثبت کنید.
- اسم کالای خریداری شده: فرقی ندارد که یک قلم طلا می خرید یا خریدتان شامل چند قلم است؛ در هر صورت باید لیست کامل اقلام به علاوه مشخصات آن ها در فاکتور درج شود. در فاکتور وزن هر قلم کالای خریداری شده باید جداگانه ثبت شود.
- قیمت روز طلا: برای تعیین قیمت نهایی طلا، باید قیمت روز طلا در فاکتور درج شود.
- عیار طلا: معمولا عیار زیورآلات طلا در ایران ۱۸ عیار است. اما در هر صورت باید در فاکتور رسمی، عیار طلا مشخص شود.
- اجرت: اجرت ساخت هزینه ای است که بابت طراحی و ساخت طلا دریافت می شود. بسته به طرح و مدل اکسسوری، اجرت ساخت آن متفاوت خواهد بود که درصد دقیق آن در فاکتور فروش درج می شود.
- مشخصات متعلقات اکسسوری: اگر در زیورآلات شما از سنگ قیمتی یا نیمه قیمتی، چرم طبیعی و… استفاده شده باشد، مشخصات و قیمت آن ها در فاکتور درج می شود.
- مالیات بر ارزش افزوده: مالیات بر ارزش افزوده بر روی فلز طلا محاسبه نمی شود؛ بلکه فقط نسبت به سود و اجرت محاسبه می گردد. درصد مالیات (۹ درصد) باید در فاکتور به ثبت برسد. فروشنده این مبلغ را از خریدار دریافت کرده و به اداره مالیات تحویل می دهد.
- سود طلافروش: درصد سود طلافروش که درصد ثابتی هم هست، در فاکتور فروش تعیین می شود.
- قیمت نهایی: عوامل تاثیرگذار بر قیمت طلا، هزینه نهایی اکسسوری را مشخص می کنند. در فاکتور فروش باید قیمت نهایی هر محصول درج شود.
- شرایط گارانتی و خدمات: اگر محصولات طلافروشی شامل گارانتی و خدمات باشد، بهتر است شرایط آن در فاکتور فروش درج شود.
- مهر و امضای طلافروشی: در قسمت پایین فاکتور باید مهر و امضای طلافروش به ثبت برسد.
نکات خرید طلا و دریافت فاکتور طلافروشی
- طلای بدون فاکتور حکم طلای سرقتی را دارد و طلافروشان رغبتی برای خرید طلای بدون فاکتور ندارند. داشتن فاکتور هنگام فروش طلا، ثابت می کند که طلای شما تقلبی یا سرقتی نیست. این فاکتور نشان دهنده مالکیت شما می باشد.
- تمام طلافروشی ها طبق قانون وظیفه دارند به ازای اقلامی که می فروشند فاکتور فروش صادر کنند. در صورتی که فروشنده ای حاضر به ارائه فاکتور نبود، به اصالت محصول شک کنید.
- فاکتور طلا تضمین می کند طلایی که شما خریده اید اصل است. درصورتی که بعدها ثابت شود که طلا اصل نبوده یا اینکه اطلاعات آن به غلط ثبت شده است، شما می توانید از طلافروشی شکایت کنید.
- فاکتورهای طلا به دو صورت دستی یا ماشینی صادر می شوند. امروزه اکثر طلافروشی های فعال، از نرم افزارهای حسابداری طلافروشی استفاده می کنند و فاکتور فروش را هم به صورت ماشینی صادر می کنند.
- مهم ترین بخش در فاکتور فروش طلا، امضا و مهر طلافروشی است. حتی اگر فاکتور شما سربرگ داشته باشد و به صورت ماشینی چاپ شده باشد اما مهر نداشته باشد، این فاکتور سندیتی ندارد.
- اطلاعات سنگ قیمتی و نیمه قیمتی که بر روی طلا نصب شده، باید حتما در فاکتور درج شود.
- در صورت بروز اختلاف بین خریدار و فروشنده، فاکتور طلافروشی به عنوان مرجع حل اختلاف به کار می رود؛ چرا که تمام اطلاعات مهم معامله در فاکتور درج می شود.
- در فاکتور طلا، عیار طلا درج می شود. از آنجایی که فهمیدن عیار طلا آسان نیست و نیاز به دستگاه های تخصصی دارد، داشتن یک فاکتور رسمی و معتبر ثابت کننده عیار دقیق طلای شما می باشد.
- شماره سریال فاکتوری که به عنوان مشتری دریافت می کنید، باید با شماره فاکتور فروشنده همخوانی داشته باشد.
- در قسمت نام محصول، باید نام کامل محصول درج شود. برای مثال اگر شما دستبندی با نگین اتمی سبزرنگ و با طرح قلب خریداری کرده اید، باید این مشخصات در قسمت نام محصول درج شود و از نوشتن لغت “دستبند” به تنهایی، اجتناب گردد. بهتر است کد کالا در مقابل آن درج شود تا در آینده مدل قابل تشخیص باشد.
عاقبت خرید طلای بدون فاکتور چیست؟
فرقی ندارد که حضوری خرید می کنید، یا اینکه قصد خرید طلای اینترنتی را دارید. خرید طلای بدون فاکتور می تواند عواقب و مشکلات متعددی به همراه داشته باشد. بدون فاکتور، اثبات مالکیت طلا دشوار خواهد بود و در صورت بروز اختلاف، شما مدرکی برای نشان دادن مالکیت تان نخواهید داشت. نداشتن فاکتور در زمان فروش طلا دردسر زیادی برایتان به وجود می آورد. هنگام فروش طلا، طلافروشی ها از شما فاکتور خرید می خواهند. عدم ارائه فاکتور می تواند باعث کاهش قیمت یا حتی عدم خرید طلا شود.
خرید بدون فاکتور، احتمال خرید طلاهای تقلبی یا غیر استاندارد را افزایش می دهد. اگر فاکتور نگرفته باشید، در صورتی که طلا معیوب باشد طلافروش می تواند آن را پس نگیرد.
در بازار طلا، وجود فاکتور به حفظ ارزش طلا کمک می کند. بدون فاکتور، ارزش طلا معمولا کاهش می یابد. در برخی موارد، خرید طلا بدون فاکتور ممکن است به مسائل قانونی منجر شود، به ویژه اگر طلا دزدی یا غیر قانونی باشد. در این صورت، ممکن است با مشکلات حقوقی مواجه شوید. به طور کلی، خرید طلا بدون فاکتور می تواند ریسک های زیادی به همراه داشته باشد و بهتر است همیشه از فروشندگان معتبر فاکتور دریافت کنید.
در صورت گم شدن فاکتور طلافروشی چه کاری انجام دهیم؟
اگر فاکتور طلافروشی تان را گم کرده اید، حتما به طلافروشی که طلا را از آن جا خریده اید مراجعه نمایید. طلافروشی ها اطلاعات خرید و فروش هایشان را تا مدتی در سیستم بایگانی می کنند. بنابراین با اعلام تاریخ خرید یا اعلام سریال فاکتور، می توانید کپی (المثنی) از فاکتورتان دریافت کنید.
در صورتی که موفق به دریافت کپی فاکتور نشدید، بهتر است به اتحادیه طلافروشان مراجعه کنید. ممکن است آن ها شما را به طلافروشی باسابقه و قابل اعتماد ارجاع دهند تا طلایتان را بدون فاکتور و با قیمت منصفانه خریداری کند. در صورت خرید طلای دست دوم بدون فاکتور، طلافروش مشخصات کامل شما را به همراه آدرس دقیق و شماره تماس دریافت می کند تا در صورت بروز هرگونه مشکلی، مراتب از شما پیگیری شود.
برای جلوگیری از این گونه مشکلات، بهترین کار این است که با دقت از فاکتور طلاهایی که می خرید، نگهداری کنید. همچنین توصیه می کنیم که بعد از خرید طلا، از فاکتور عکس بگیرید و آن را در کامپیوتر نگهداری کنید.