نشانه حساسیت به طلا چیست؟ چطور از این موضوع جلوگیری کنیم؟
0 commentsآیا شما هم جزو آن دسته افرادی هستید که بعد از پوشیدن زیورآلات طلا احساس ناراحتی می کنید؟ اگر هنگام استفاده از انگشتر، النگو، گردنبند یا سایر زیورآلات طلا دچار خارش، التهاب، سوزش، کهیر یا علائم مشابه می شوید، بدنتان نسبت به آن اکسسوری آلرژی نشان داده است. در این مقاله، به بررسی نشانه های حساسیت به طلا می پردازیم و راهکارهای مؤثری برای جلوگیری و درمان این مشکل ارائه می دهیم.
دلیل حساسیت به طلا چیست؟
عنصر طلا به طور کلی غیرحساسیت زا است و اکثر افراد برای جلوگیری از واکنش های آلرژیک، در خرید زیورآلات به سراغ طلا می روند. حساسیت به طلا نادر بوده و تخمین زده می شود که تنها حدود ۲-۱ درصد از افراد، به طلا حساسیت دارند. عامل اصلی ایجاد حساسیت به طلا، آلیاژهایی است که در ساخت زیورآلات، با طلا ترکیب می شوند.
در ساخت زیورآلات طلا، معمولا آلیاژهای دیگری را با طلا ترکیب می کنند تا طلا سخت تر شود. حساسیت به طلا اغلب اوقات ناشی از واکنش بدن به فلزات دیگری است که در ترکیبات طلا به کار می روند. از جمله این فلزات می توان به نیکل، مس، نقره و… اشاره کرد. اما چرا طلا را با زیورآلات دیگر ترکیب می کنند؟ طلای خالص (طلا ۲۴ عیار) بسیار نرم است و به سادگی و با فشار دست فرم می گیرد. به همین دلیل نمی توان از آن برای ساخت زیورآلات استفاده کرد. به همین دلیل طلا را با فلزات دیگری ترکیب می کنند تا استحکام بیش تری داشته باشد.
یکی از آلرژیک ترین آلیاژها که گاها با طلا ترکیب می شود نیکل است. واکنش بدن به نیکل یا سایر آلیاژهای حساسیت زا، منجر به التهاب، خارش و دیگر علائم حساسیت می شود. معمولا وقتی عیار طلا خیلی پایین است، حساسیت به اکسسوری بیش تر رخ می دهد. اما گاهی می بینیم که عیار طلا مناسب است اما باز هم علائم حساسیت در افراد بروز می کند. در این مواقع احتمالا مواردی مثل تماس مکرر با مواد شیمیایی، عرق و رطوبت باعث حساسیت و تحریک پوست شده اند.
گاهی اوقات در ساخت زیورآلات از آلیاژهای کم ارزش استفاده می شود و لایه رویی اکسسوری با طلا ساخته می شود. بعد از گذشت مدتی لایه رویی در اثر واکنش های شیمیایی از بین رفته و آلیاژ اصلی باعث ایجاد حساسیت می گردد.
چطور بفهمیم به طلا آلرژی داریم؟
شایع ترین نواحی ایجاد حساسیت در اثر استفاده از زیور آلات طلا، شامل این موارد است: لاله گوش در اثر استفاده از گوشواره، دور گردن در اثر استفاده از گردنبند، دور انگشت در اثر استفاده از انگشتر، دور مچ دست در اثر استفاده از دستبند یا النگو، دور مچ پا در اثر استفاده از پابند.
اگر زیورآلات طلا که استفاده می کنید باعث ایجاد حساسیت شده باشند، معمولا این آلرژی در ناحیه تماس با طلا، با علائم زیر بروز می کند:
- خارش
- قرمزی پوست
- ایجاد لک و تیرگی بر روی پوست
- خشکی پوست در ناحیه برخورد با طلا
- تورم
- احساس درد یا سوزش
- پوسته پوسته شدن
- کهیر
علائم چند دقیقه تا چند ساعت بعد از تماس با طلا بروز می کنند. اگر اکسسوری را در این فاصله باز نکنید، ممکن است واکنش های آلرژیک بیش تر و شدیدتر شوند. در صورتی که بعد از استفاده از طلا علائم شدید یا نگران کننده ای مشاهده کردید، حتماً به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.
در ۹۹ درصد موارد، بروز حساسیت به دلیل آلیاژهای طلا که در اکسسوری استفاده شده اند، می باشد. برای اینکه مطمئن شوید بدنتان به چه آلیاژی حساس است، می توانید با مراجعه به پزشک، آزمایش انجام دهید. آزمایش آلرژی توسط متخصص پوست انجام می شود. متخصص پوست از تست پچ (patch test) برای تأیید یا رد حساسیت به نیکل یا فلزات دیگر استفاده می کند. در این تست، مقادیر کمی از مواد مختلف (شامل طلا) را بر روی پوست قرار می دهند. سپس واکنش پوست نسبت به آن ماده را بررسی می کنند.
آلرژی به طلا در دوران بارداری
ممکن است در دوران بارداری، تغییرات هورمونی باعث افزایش حساسیت های پوستی شوند. برخی خانم ها در این دوران به موادی که قبلاً حساسیتی نداشتند، آلرژی پیدا می کنند. اگر در دوران بارداری از زیورآلات طلا استفاده کردید و با علائمی مثل خارش، قرمزی، تورم و کهیر مواجه شدید، ممکن است دلیل آن حساسیت به طلا باشد. بهتر است در این شرایط استفاده از زیورآلات طلا را متوقف کنید.
اگر در دوران بارداری علائم حساسیت به طلا را تجربه کردید حتما با پزشک متخصصتان مشورت کرده و از مصرف داروی بدون تجویز پزشک خودداری کنید.
چگونه از حساسیت به طلا پیشگیری کنیم؟
برای جلوگیری از حساسیت به طلا، می توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
- از زیورآلات طلا عیار بالا (طلا ۱۸ عیار و بیش تر) استفاده کنید. هرچقدر عیار طلا کمتر باشد، درصد آلیاژ در اکسسوری بیش تر بوده و احتمال بروز حساسیت بیش تر است.
- آلیاژی که بیش ترین حساسیت را ایجاد می کند، نیکل است. درصورتی که به فلز نیکل یا هر آلیاژ دیگری حساس هستید، طلایی بخرید که حاوی آلیاژ حساسیت زا نباشد.
- زیورآلاتتان را به طور منظم تمیز کنید و از تجمع آلودگی جلوگیری کنید. این کار می تواند از تحریک پوست جلوگیری کند. برای تمیز کردن طلا در منزل، مطلبی که در این رابطه منتشر کرده ایم را مطالعه کنید.
- هنگام استفاده از مواد شیمیایی مثل عطرها و شوینده ها، انگشترتان را خارج کنید تا مواد شیمیایی باعث ایجاد تحریک نشوند.
- ورزش و فعالیت های بدنی باعث تعریق پوست می شوند. عرق خاصیت اسیدی دارد و می تواند حالت حساسیتی ایجاد کند. هنگام ورزش و فعالیت های شدید بدنی که میزان تعریق بدن بالا است، ترجیحا از زیورآلات استفاده نکنید.
- از کیفیت و اصالت زیورآلاتی که می خرید مطمئن شوید. اگر به دنبال بهترین فروشگاه اینترنتی طلا یا بهترین مرکز خرید طلا در تهران هستید، الی گلد گالری بهترین و باکیفیت ترین زیورآلات طلا را با فاکتور رسمی به شما ارائه می دهد.
درمان حساسیت به طلا
درمان حساسیت به طلا بستگی به شدت و نوع واکنش آلرژیک دارد. در اینجا چند روش درمانی برای مدیریت این مشکل ارائه داده ایم.
- مراجعه به پزشک متخصص: اگر به طلا حساسیت دارید، بهترین راهکار این است که از تماس با آن خودداری کنید و در صورت بروز علائم جدی، به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.
- استفاده از داروی ضدحساسیت: مصرف آنتی هیستامین ها می تواند به کاهش علائم حساسیت، مانند خارش و تورم، کمک کند. بهتر است این دارو با تجویز پزشک مصرف شود.
- استفاده از کرم های کورتیکواستروئیدی: این کرم ها به منظور کنترل واکنش های آلرژیک و کاهش التهاب و خارش ساخته می شوند. این دارو باید با تجویز پزشک مصرف شود.
- درمان های موضعی: پمادهای مرطوب کننده برای کاهش خشکی و جلوگیری از تحریک پوست موثر هستند.
- کمپرس سرد: استفاده از کمپرس سرد بر روی ناحیه آسیب دیده می تواند به کاهش التهاب و خارش کمک کند. کافی است یک پارچه تمیز را در آب سرد خیس کرده و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بر روی ناحیه قرار دهید.
- آلوئه ورا: ژل آلوئه ورا خواص ضدالتهابی و تسکین دهنده دارد. استفاده از آن بر روی پوست می تواند به کاهش قرمزی و خارش کمک کند.
- عسل: عسل دارای خواص ضدباکتری و ضدالتهابی است. می توانید عسل را به آرامی بر روی ناحیه آسیب دیده ماساژ دهید و بعد از ۲۰ دقیقه بشویید.
- روغن زیتون یا روغن نارگیل: این روغن ها می توانند به مرطوب سازی پوست و کاهش خشکی و تحریک کمک کنند. کافی است مقداری از روغن را به ناحیه آسیب دیده ماساژ دهید.
قبل از استفاده از هر یک از این درمان های خانگی، بهتر است یک تست حساسیت کوچک روی ناحیه ای از پوست که حساس نیست، انجام دهید. اگر علائم شدیدتر شد یا ادامه پیدا کرد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
طلا زرد یا طلا سفید؟ کدام یک آلرژی زا هستند؟
برخی افراد سوال می پرسند که طلا زرد بیش تر حساسیت ایجاد می کند یا طلا سفید؟ تمام رنگ های طلا می توانند باعث ایجاد حساسیت شوند. مهم این است که چه میزان آلیاژ در طلا استفاده شده است و اینکه بدن شما به چه آلیاژهایی حساس تر است. معمولا در بین آلیاژهای مختلف، نیکل حساسیت بیش تری ایجاد می کند. اگر در اکسسوری شما درصد زیادی آلیاژ حساسیت زا مثل نیکل به کار رفته باشد، احتمال واکنش آلرژیک وجود دارد.
برای جلوگیری از این مشکل (حساسیت به طلا) بهتر است زیورآلاتی بخرید که درصد طلای به کار رفته در آن زیاد باشد. طلای ۱۸ عیار ناخالصی کمی دارد و ۷۵ درصد آن از طلای خالص تشکیل شده است. همین باعث می شود که احتمال بروز حساسیت در طلای ۱۸ عیار کم باشد. به همین ترتیب در طلای ۲۰ عیار و ۲۲ عیار نیز، احتمال بروز حساسیت بسیار کمتر از زیورآلات طلا عیار پایین است. تمام زیورآلات ارائه شده در الی گلد گالری، از طلا با کیفیت ساخته شده اند. در ساخت تمام محصولات ما طلا ۱۸ عیار به کار رفته است که پرطرفدارترین عیار طلا در ایران است.