خراب شدن طلا چه معنی دارد؟ چه چیزهایی طلا را از بین می برند؟
0 commentsطلا یکی از ارزشمندترین فلزات است که در زمینه های مختلفی مثل اقتصاد، پزشکی، صنعت و… کاربردهای فراوان دارد. یکی از مهم ترین کاربردهای طلا، استفاده از آن برای ساخت زیورآلات و اکسسوری های طلا می باشد. خراب شدن طلا قطعا ناراحت کننده است. وقتی طلا در معرض اجسام تیز قرار بگیرد، یا در مجاورت برخی مواد شیمیایی باشد، سطح آن کدر شده یا ساییده می شود. به این ترتیب طلا، جلا و زیبایی اش را از دست می دهد. خراب شدن طلا به معنی تغییر رنگ، ایجاد خراش و کاهش ارزش طلا می باشد. در این مقاله، به بررسی عوامل مختلفی که باعث خراب شدن طلا می شوند، می پردازیم. همچنین، نکات مهمی را برای حفظ و نگهداری طلا به منظور جلوگیری از آسیب های احتمالی، ارائه می دهیم.
عوامل اصلی تخریب طلا کدامند؟
طلا فلزی بسیار مقاوم و ضد زنگ است؛ اما در شرایط خاص می تواند تحت تأثیر عوامل مختلف دچار خرابی و آسیب شود. در ادامه به بررسی عوامل مختلفی که باعث خرابی طلا می شوند می پردازیم.
۱- عوامل شیمیایی تخریب طلا
برخی مواد شیمیایی، می توانند باعث تخریب ساختار طلا شده و بر روی طلا سیاهی و کدری ایجاد کنند. از جمله این مواد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- محلول های اسیدی: تماس طلا با اسیدهای قوی مثل اسید کلریدریک یا اسید سولفوریک می تواند باعث تغییر رنگ و آسیب به سطح آن شود. این مواد شیمیایی می توانند بر روی آلیاژهای طلا نیز تأثیر بگذارند و باعث تخریب آن ها شوند.
- عطرها و محصولات آرایشی: برخی عطرها و محصولات آرایشی حاوی مواد شیمیایی هستند که با طلا واکنش نشان می دهند و به تدریج باعث خرابی آن می شوند.
- نمک در مناطق ساحلی: در مناطق مرطوب و ساحلی، تماس طلا با نمک و رطوبت می تواند باعث اکسیداسیون و تخریب آن شود. نمک موجود در آب و هوا می تواند به مرور زمان به طلا آسیب بزند.
- شوینده ها: الکل یا انواع مواد شوینده مثل وایتکس (مواد سفیدکننده حاوی کلر)، جرم گیر و… می توانند باعث آسیب به طلا شوند. این مواد لایه ای کدر بر روی طلا باقی می گذارند و به بافت طلا آسیب می زنند. به همین دلیل بهتر است هنگام استفاده از شوینده ها یا در زمان شنا در استخر، زیورآلات طلا نداشته باشید.
- گوگرد: وقتی طلا در معرض گوگرد قرار بگیرد با آن ترکیب می شود و سولفید طلا تشکیل می دهد. سولفید طلا، ماده ای سیاه رنگ است که باعث تیرگی و کدر شدن طلا می شود. گوگرد در هوا به میزان کمی یافت می شود اما در مناطق صنعتی، این ماده درصد بیش تری دارد.
- جیوه: جیوه می تواند به سطح طلا بچسبد و لکه های تیره ای روی طلا ایجاد کند. به هیچ وجه طلا و جواهرات خود را نزدیک این ماده سمی یا وسایلی که از جیوه تشکیل شده اند، قرار ندهید.
- چسب قطره ای: در صورتی که چسب قطره ای به سطح طلا بچسبد، به راحتی قابل جدا شدن نیست. وقتی تلاش می کنید تا چسب را جدا کنید، به احتمال زیاد سطح طلا خراشیده می شود. بنابراین به هیچ وجه برای سایز کردن انگشتر طلا از چسب قطره ای استفاده نکنید.
- سرکه: از سرکه برای تمیز کردن و ضدعفونی طلا استفاده می شود اما نباید طلا را برای زمان طولانی در سرکه غوطه ور کنید. تماس طولانی مدت طلا با سرکه می تواند باعث کدر شدن سطح طلا شود.
۲- عوامل فیزیکی تخریب طلا
از عوامل فیزیکی تخریب طلا می توان به این موارد اشاره کرد:
- ضربه و فشار: طلا فلزی نرم است و می تواند دچار خراش یا تغییر شکل شود. ضربه های ناگهانی یا فشار زیاد می توانند باعث آسیب به طلا شوند.
- خراشیدگی: تماس طلا با سطوح زبر یا دیگر اشیاء می تواند باعث خراشیدگی سطح طلا شود. این خراش ها نه تنها ظاهر طلا را تحت تأثیر قرار می دهند، بلکه ممکن است به عمق طلا نیز آسیب برسانند.
- حرارت: قرار دادن طلا در معرض دمای بسیار بالا بر روی آلیاژهای آن تأثیر گذاشته و باعث تغییر رنگ یا تغییر شکل طلا می شود.
- رطوبت: رطوبت زیاد می تواند باعث اکسیداسیون و ایجاد لکه های غیرقابل برگشت در طلا شود. نگهداری طلا در محیط های مرطوب از عوامل خرابی طلا می باشد.
نشانه ها و راه های شناسایی طلا خراب شده
- اگر طلا رنگ خود را از دست داده و به سمت رنگ های کدر یا خاکستری می رود، این می تواند نشانه ای از آسیب یا اکسیداسیون باشد.
- وجود خراشیدگی های عمیق و یا لکه های غیرقابل برطرف شدن بر روی طلا، نشان دهنده آسیب طلا است.
- اگر طلا به تدریج براقیت خود را از دست دهد، می تواند نشانه ای از تجمع آلودگی یا اکسیداسیون باشد. در این صورت، تمیز کردن طلا می تواند مفید باشد.
- اگر طلا به طور غیرعادی خم شده یا تغییر شکل داده باشد، می تواند نشانه ای از آسیب فیزیکی باشد که نیاز به توجه دارد.
- اگر پس از پوشیدن طلا، پوست شما دچار خارش یا تحریک شد، ممکن است طلا با موادی ترکیب شده باشد که به آن آسیب زده است.
نکات نگهداری از طلا: چگونه از خراب شدن طلا جلوگیری کنیم؟
مراقبت مناسب از طلا نه تنها به حفظ زیبایی و درخشش آن کمک می کند، بلکه باعث حفظ ارزش مالی این فلز گرانبها می شود. طلا به عنوان یک سرمایه گذاری محسوب می شود. مراقبت مناسب از آن باعث جلوگیری از افت ارزش و حفظ سرمایه شما می شود. برای حفظ زیبایی و کیفیت طلا و جلوگیری از خراب شدن طلا، نکات زیر را رعایت کنید:
- تا حد امکان از تماس طلا با عطرها و لوازم آرایشی خودداری کنید. هنگام استفاده از طلا، ادکلن یا عطر را به نقاطی اسپری کنید که در آن ناحیه از اکسسوری طلا استفاده نکرده اید.
- هنگام استفاده از شوینده های شیمیایی قوی (مثل وایتکس) از طلا استفاده نکنید.
- در محیط استخر، زیورآلات طلا نپوشید.
- از تجمع صابون و شوینده در منافذ طلا جلوگیری کنید. برای این منظور هنگام دوش گرفتن یا ظرف شستن، طلا نپوشید.
- هنگام ورزش و زمان هایی که تعرق زیادی دارید، طلا نپوشید.
- برای جلوگیری از خراشیدگی، زیورآلاتتان را در باکس های طلا نرم و مخصوص نگهداری کنید. این جعبه ها از تماس طلا با سایر اشیاء جلوگیری کرده و باعث می شوند که زیورآلات به یکدیگر ساییده نشوند.
- طلا را به طور منظم تمیز کنید تا از تجمع آلودگی و چربی جلوگیری شود. برای تمیز کردن طلا از مواد شوینده قوی و خشن استفاده نکنید.
- زیورآلات را در زمان های پرخطر مثل ورزش یا انجام کارهای دستی از خود دور کنید تا از آسیب های فیزیکی جلوگیری شود.
- طلا را در محیط های مرطوب نگهداری نکنید، زیرا رطوبت می تواند به اکسیداسیون و خراب شدن آن منجر شود. استفاده از جعبه های دارای عایق رطوبت می تواند مفید باشد.
- طلا را از منابع حرارتی دور نگه دارید. گرمای شدید می تواند به تغییر رنگ و تغییر شکل طلا منجر شود.
- هر چند وقت یک بار طلا را بررسی کنید تا از عدم وجود خراش یا آسیب های دیگر مطمئن شوید. در صورت مشاهده هر گونه مشکل، آن را به یک متخصص نشان دهید. گاهی اوقات طلاساز با جلا دادن طلا می تواند آن را به شکل قبلی اش برگرداند. طلا ساز با دستگاه مخصوصی طلا را تمیزکاری کرده و جلا می دهد. در صورتی که طلا آسیب جدی ندیده باشد، امکان بازسازی آن وجود دارد.
-
در خرید طلا دقت کرده و طلا باکیفیت بخرید. برای این منظور خرید طلا از مراکز معتبر را به شما توصیه می کنیم. عیار طلا یکی از عوامل مهم در تعیین کیفیت طلا است. طلای ۱۸ عیار و بالاتر، گزینه های مطمئن تری برای خرید هستند؛ چرا که خلوص طلا بیش تری داشته و احتمال واکنش و حساسیت در آن ها کمتر است.